Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرارو»
2024-04-29@01:41:52 GMT

عباس‌میرزا و نوزایی ایران

تاریخ انتشار: ۱۹ مهر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۳۵۰۲۷۹

عباس‌میرزا و نوزایی ایران

رضا سعیدی‌فیروزآبادی؛ عباس‌میرزا ۱۸۸ سال قبل در چنین روز‌هایی درگذشت. از او به‌عنوان یکی از پیشگامان دگرگونی و نوزایی در ایران یاد کرده‌اند. او در جریان جنگ‌های ویرانگر ایران و روس به برتری فنی و نظامی قوای روس پی برد و درصدد تحول نظام و قشون ایران برآمد. او تلاش کرد در این راه از اروپاییان کمک بگیرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

او کنجکاوانه در دیدار با فرستاده ناپلئون از وی پرسید: «نمی‌دانم این قدرتی که شما (اروپایی‌ها) را بر ما مسلط کرده، چیست و موجب ضعف ما و ترقی شما چه؟ شما در قشون جنگیدن و فتح‌کردن و به‌کاربردن قوای عقلیه متبحرید و حال آنکه ما در جهل و شغب غوطه‌ور و به‌ندرت آتیه را در نظر می‌گیریم.

مگر جمعیت و حاصلخیزی و ثروت مشرق‌زمین از اروپا کمتر است؟ یا آفتاب که قبل از رسیدن به شما به ما می‌تابد تأثیرات مفیدش در سر ما کمتر از شماست؟ یا خدایی که مراحمش بر جمیع ذرات عالم یکسان است خواسته شما را بر ما برتری دهد؟ گمان نمی‌کنم. اجنبی حرف بزن! بگو من چه باید بکنم که ایرانیان را هشیار نمایم».

تمدن و فرهنگ ایران در طول هزاران سال تاریخ خود با ضربات سهمگینی مقابله کرده است از‌جمله حمله اسکندر، عرب و مغول. اما در عصر حاضر، تفکری نو در قالب مدرنیته یا تجدد بحران‌های همه‌جانبه‌ای را متوجه تمدن ایرانی کرده است؛ به‌ویژه پدیده جهانی‌شدن به علت گسترش ارتباطات و فناوری بر این مهم افزوده است؛ به‌طوری‌که فرهنگ و تمدن ایرانی را با چالش‌هایی جدی همراه کرده است.

شاید یکی از اولین برخورد‌های تاریخی تمدن ایران با این پدیده به جنگ چالدران برسد؛ جایی که شاه‌اسماعیل از استفاده از توپ‌های جنگی در نبرد با عثمانی خودداری کرد و آن را ناجوانمردانه خواند. تلاش‌های عباس‌میرزا و امیرکبیر در عصر قاجار در اصلاح امور و دستیابی به علوم و فنون جدید در ادامه چالش برخورد تمدن نو با تمدن ایران بوده است.

اوج این روند را می‌توان در تاریخ معاصر در جنبش مشروطه، جنبش ملی‌شدن صنعت نفت یا انقلاب دید. امروز ایران بیش از پیش به تفکری نو برای مواجهه با امواج سهمگین تجدد و جهانی‌شدن نیاز دارد؛ تفکری نو که باید با آن سنت‌های کهن را پالایش داد و با آن آینده نو را برای فرزندان‌مان بسازیم.

باید دیدی جدید به همراه استفاده از دستاورد‌های نوین بشری و نه نفی آنان بسازیم. امروز جوانان ما تشنه این تفکر نو هستند که با کمک همگی به‌ویژه نخبگان باید آن را پروراند. تفکری که بر اساس هویت ایرانی، خردورزی و ایران‌دوستی باشد. امروز پس از حدود دو قرن از فوت عباس‌میرزا راه او همچنان ادامه دارد. پاینده ایران.

منبع: فرارو

کلیدواژه: عباس میرزا تاریخ ایران عباس میرزا تمدن ایران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۳۵۰۲۷۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

امنیت حاکم بر هرمزگان ناشی از وحدت شیعه و سنی است

ایسنا/هرمزگان معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری هرمزگان گفت: امنیت حاکم بر هرمزگان ناشی از وحدت و همگرایی جامعه اهل سنت و تشیع است که این مهم در آینده هم تقویت خواهد شد.

احسان کامرانی امروز (هشتم اردیبهشت ماه)، در آئین تودیع و معارفه مدیر مرکز اسلامی استان هرمزگان که در سالن اجتماعات حوزه علمیه خواهران برگزار شد، با اشاره به نقش وحدت در ایجاد تمدن نوین اسلامی، عنوان کرد: استان هرمزگان از دیرباز تاکنون شاهد وحدت بی‌نظیری میان برادران اهل سنت و تشیع است‌.

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری هرمزگان تمدن نوین اسلامی را افتخاری برای مسلمانان دانست و اظهار کرد: مسلمانان تا قرن ششم و هفتم در جهان سرآمد و دارای تمدن نوینی بودند که ریشه اصلی آن موفقیت وحدت بود.

وی تاکید کرد: وحدت فقط این نیست که بر زبان جاری شود بلکه این جلسات و همایش‌ها و مناظراتی که برگزار می‌شود را می‌توان در راستای تقویت وحدت خلاصه کرد.
انتهای پیام

دیگر خبرها

  • دهه هشتادی‌ها نسل پیشران تمدن‌ساز هستند
  • ببینید | دلم می‌خواست شاه ایران شوم
  • رسانه‌ها باید در پاسداشت تمدن خلیج‌فارس به وحدت رویه برسند
  • گروه موسیقی آهوی دشت شهربابک در بندر عباس به روی صحنه رفت
  • تمدن نوین اسلامی با وحدت محقق می‌شود/ عینت‌بخشی به وحدت اسلامی در دستور کارم بود
  • امنیت حاکم بر هرمزگان ناشی از وحدت شیعه و سنی است
  • نمایش و نقد فیلم‌تئاتر «شهر آفتاب مهتاب» در سینماتک خانه هنرمندان
  • اهدای تندیس عباس خاکی به ۱۰ روحانی در قم
  • ارسال ۲۴۰ اثر به جشنواره طوفان القوافی
  • شعار سی‌وپنجمین نمایشگاه کتاب تهران پیام‌های مهمی دربر دارد/ پنجره‌ای گشوده به تمدن ایران زمین