Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری میزان- برای آشنایی با نجفقلی سرشار قراچه داغی شاعر، حکیم و نقاش نابینای ایرانی گزارش زیر را بخوانید. تاریخ انتشار: 02:50 - 31 مرداد 1399 - کد خبر: ۶۴۸۶۸۶

خبرگزاری میزان - نجفقلی سرشار قراچه داغی، پسر کاظم خان و برادر مصطفی قلی‌خان حاکم قراچه داغ بود. او دلاور مردی بود رشید و سخی و در فصاحت و بلاغت بی‌بدیل.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در بین مردم طرفداران بسیار داشت. همین امر رشک برادرش را برانگیخت و او را زندگی کرد.

بعد از فوت برادر، محمدشاه قاجار او را از فرش به عرش رسانید. در دربار منصب و اماراتی به او داد. این مسئله حسادت حاسدان را برانگیخت و از او چنان بدگویی و سعایت کردند، تا شاه بی‌مطالعه و فکر دستور داد با گزلک او را از بینایی هر دو چشم محروم گردانیدند. در این مورد سروده‌ای دارد که به چند بیت آن اشاره می‌شود:

«قضا، چون نقش هستی با قلم کرد/ برات گنج غم بر من رقم کرد
به جاهم گه رسانید از ته چاه /به خاکم گاه، چون نقش قدم کرد
به زندانم گهی، چون یوسف افکند /به تخت ملک گاهی محترم کرد
گهی در کنج فقرم داد منزل /به صدر عزتم گه محتشم کرد»

سرشار، به دلیرمرد قاجار عباس‌میرزا به خاطر وطن‌پرستی و مقاومت شجاعانه در مقاب قشون روس ارادت خاصی داشت. به دلی لهمین ارادت به تبریز آمد و مورد لطف و عنایت عباس‌میرزا قرار گرفت. در اثر حمایت ولیعهد به پژوهش و تحقیق و تدریس پرداخت.

او به زبان‌های فارسی، عربی و ترکی تسلط داشت و به این زبان‌ها شعر می‌گفت. دیوان پنج هزار بیتی او در کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران تحت شماره ۴۰۵۳ موجود است. تألیفات او در جلد سیزدهم فهرست کتاب‌های آن کتابخانه به شرح زیر معرفی شده است. غزلیات یا خرم‌نامه، رباعیات، ساقی‌نامه، مثنوی، ترجیع‌بند، هجو و مطایبه، غزل به زبان آذری و ... ترکیب‌بند مرگ مادر از شاهکار‌های اوست. سرشار با این بیت و با الهام و استقبال از حافظ بزرگوار دیوانش را شروع کرده است:

«ای رخ تو ذره خورشید عالم آرا
از روی مهر پرده بردار و عالم آرا
«سرشار» می‌دهد جان، چون حافظ از غمت‌ها
دردا که راز پنهان خواهد شد آشکارا»

سرشار هنر دوست و هنرپرور بود و خطی خوش داشت و نقاشی نیکو می‌کرد. او از دانشمندان زمان خود بود و در حکمت الهی و طبیعی مخصوصاً در طبابت مهارتی به سزا داشت.

«ساقیا فصل بهار آمد و منشین برخیز
باده‌ای سال کن بر قدح تازه بریز
با قد نیشکری با لب شیرین سخنی
در چمن جلوه کنان باده‌کشان شورانگیز
تیز شد آتش دل از رخ گلناروشی
بزن آبی ز می‌ناب به آن آتش تیز
دستم آویخته از گردن مینای تو باد
که من بی‌سر و پا را نبود دستاویز
زاهدا داده‌ام امسال به رهن می‌ناب
خرقه و جامه سالوس و ریا و پرهیز»

نجفقلی سرشار در ۱۲۳۴ ق وفات نمود و در نجف اشراف به خاک سپرده شد.

بیشتر بخوانید: آشنایی با شاعر نابینای ایرانی

منبع: کتاب دایرة المعارف نوابع و مشاهیر معلول ایران و جهان

انتهای پیام/
خبرگزاری میزان: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانه‌های داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای منتشر می‌شود.

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: مشاهیر نوابغ

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۰۳۶۲۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دختر شاعر فلسطینی مانند پدرش کشته شد

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از رسانه‌های جهان، شیما رفعت الاریر دختر شاعر فلسطینی، چهارماه پس از مرگ پدرش در حمله‌ای مشابه، روز جمعه در حمله هوایی اسراییل به خانه‌ای در غرب شهر غزه، در کنار خانواده‌اش کشته شد.

به گفته شاهدان عینی و دوستان خانواده، شوهر الاریر و پسر دو ماهه آنها نیز در این موشک‌باران جان باختند. طبق این‌روایت سه موشک رژیم صهیونیستی به خانه‌ای که این خانواده در آن پناه گرفته بودند اصابت کرد.

نیروی دفاعی اسراییل درباره این حمله به شبکه سی‌ان‌ان گفت از قوانین بین‌المللی پیروی می‌کند و تلاش می‌کند «آسیب غیرنظامیان را کاهش دهد».

شیما دختر رفعت الاریر شاعر فلسطینی بود. این شاعر همراه چند تن دیگر از اعضای خانواده‌اش در حمله هوایی اسراییل به خانه‌شان در محله شجایا در ماه دسامبر کشته شد.

الاریر اکتبر با سی‌ان‌ان صحبت کرده بود و در آن زمان در حال بررسی بود که آیا در خانه خود در شهر غزه بماند یا همراه همسر و ۶ فرزندش به سمت جنوب فرار کند. در آن زمان، این نویسنده و چهره دانشگاهی ۴۴ ساله گفت که چاره‌ای جز ماندن در شمال ندارند، زیرا «جای دیگری برای رفتن ندارند».

ساکنان محله الریمال گفتند شیما و خانواده اش چهار ماه پیش از خانه خود در شجاعیه آواره شده بودند.

مصعب ابوطها، شاعر فلسطینی اهل غزه و دوست رفعت که اکنون در قاهره آواره است، نیز گفت شیما به تازگی در پیامی خبر مادر شدن خود را منتشر کرده بود و نوشته خود خطاب به پدر مرحومش را به اشتراک گذاشت.

وی نوشت: پدر، این نوه تو عبدالرحمن است، اما هرگز تصور نمی‌کردم تو را به این زودی و حتی قبل از اینکه او را ببینی از دست بدهم.

به گفته دفاع غیرنظامی فلسطین در غزه، شب جمعه در حمله اسراییل به اردوگاه پناهجویان نصیرات در مرکز غزه، حداقل ۱۵ نفر کشته شدند و حداقل دو کودک زیر آوار مفقود هستند.

کد خبر 6090755

دیگر خبرها

  • قدیمی ترین بنای کاخ گلستان اینجاست
  • خواص شگفت‌انگیز پوست موز
  • دختر شاعر فلسطینی مانند پدرش کشته شد
  • معروفترین نقاشی جهان اتاق دار می‌شود
  • این سبزی رژیمی سرشار از ویتامین C است
  • شایعه عجیب درباره «شهریار»؛ با عالم غیب در ارتباط است!
  • پرمخاطب مثل «گیل‌دخت»
  • استقبال شاعر «سلام فرمانده» از غزل رهبر انقلاب
  • روایت یک معلم درحوزه تدریس به دانش آموزان خاص
  • چگونه خنجر شمر به قصر محمدیه رسید؟