Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فردا»
2024-04-29@01:23:56 GMT

خوشنام‌ترين شاهزاده قاجار که بود؟ +عکس

تاریخ انتشار: ۶ شهریور ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۵۴۰۳۴۳

خوشنام‌ترين شاهزاده قاجار که بود؟ +عکس

تاريخ‌نويسان ايراني دوران پهلوي‌، هرگز روي خوشي به شاهان قاجار نشان نداده و همه آنها را فاسد، عياش، ناتوان و وطن‌فروش معرفي کرده‌اند. استبداد شاهان قاجار البته موجب شده است که سياستمداران خارجي نيز شاهان و شاهزاده‌هاي قاجار را ضعيف‌النفس در برابر خارجي و رانت‌خوار بدانند... اما عباس ميرزا شاهزاده قاجار، يک استثنا به حساب مي‌آيد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

روزنامه دنياي اقتصاد: اگر بگوييم که خوشنام‌ترين شاهزاده قاجاريه بود و دربار قاجار همواره به او مي‌باليد و مي‌نازيد، گزافه نگفته‌ايم، قضاوت مورخان درباره کارنامه حيات سياسي عباس‌ميرزا، نوعا مثبت است. سخن در باب عباس‌ميرزا را با بيان اظهارات برخي از ماموران بيگانه که با وي از نزديک ديدار و گفت‌وگو داشته‌اند، آغاز کرده‌ايم:عباس‌ميرزا، از چشم ماموران بيگانه
سيد محمد رفيع، سفير عثماني مقيم ايران در زمان جنگ‌هاي اول ايران و روس، راجع به عباس‌ميرزا (که در آن زمان، با وجود تصدي مقام فرماندهي ارتش ايران در جنگ با روس‌ها، هجده سال بيشتر نداشت) چنين اظهار نظر کرده است: «عباس‌ميرزا که به اشارت پادشاه پيشين (= آقا محمدخان قاجار) و به سبب شايستگي خويش وليعهد گرديده و اينک فرمانرواي تبريز است، با وجود کمي سن و سال گويي يکي از مشايخ بزرگوار است. از پيروي خواهش نفس و برافراشتن کاخ و ايوان و پوشيدن جامه‌هاي زيبنده پرهيز دارد. شيفته دادپروري و دادگستري است و دوستدار اهل کمال».کلنل فريقان، مامور دربار سنت پطرزبورگ (پايتخت روسيه تزاري) که براي انجام مذاکرات صلح با ايران، در تاريخ 20 جمادي‌الاول 1227.ق (1812.م) به تبريز آمده بود، درباره عباس‌ميرزا ‌نوشته است: «اين شاهزاده، قيافه نجيب و مردانه داشت، توانا و بااراده و آتشين و متين و فرزانه و با حزم و احتياط که در کمتر شخصي يافت مي‌شود، از مزاياي اخلاقي‌اي بود که در وجود عباس‌ميرزا جمع بود.داراي احساسات نجيب و افکار بلند [و] حريص يادگرفتن تمام عواملي بود که باعث سير سريع ترقيات (صنعتي و نظامي) در اروپا شده بود. نهايت سادگي را در رفتار و حرکات خود رعايت مي‌کرد، بي‌باک و باتقوي بود. عباس‌ميرزا نجيب‌ترين شخصيت خانواده قاجار بود».مورير، از همراهان سر هارفورد جونس (سفير کهنه‌کار و ورزيده انگليس در ايران زمان فتحعلي‌شاه)، در سفرنامه خود عباس‌ميرزا را يک آدم خيلي جدي و وطن‌خواه ايراني معرفي ‌کرده و اين آدم را داراي صفات پسنديده و افکار عالي دانسته و اضافه کرده که کمتر کسي را تا حال به اين آراستگي مشاهده کرده است.«در لباس بسيار ساده است و لباسش هيچ فرقي با لباس ديگران ندارد ... عشق سرشاري به مطالعه کتب و کسب اطلاعات دارد، مخصوصا تاريخ وطن خود را خوب مي‌داند و کتاب شاهنامه فردوسي را بسيار دوست دارد و هميشه آن را مطالعه مي‌کند».پير آمده ژوبر، فرستاده مخصوص ناپلئون که از نزديک با عباس‌ميرزا ديدار و گفت‌وگو داشته و از قلمرو حکومت وي در آذربايجان گذر کرده، نوشته است: «هنگامي که من از آذربايجان مي‌گذشتم، اين شاهزاده جوان، قلب تمام مردم اين سرزمين را شيفته خود کرده بود و از محاسن اخلاق و محامد صفات وي، به آتيه نيز اميد بسيار داشتند. کمتر اتفاق مي‌افتاد که ايرانيان در مذاکرات يا تحريرات خود به سر شاه يا فرزندان او قسم ياد نکنند ... .شيرازه امور آذربايجان که زماني به واسطه جنگ‌هاي داخلي از هم گسيخته شده بود، دوباره محکم شد و جمعيت قرا و قصبات آن، دوباره رو به ازدياد نهاد. آنچه محقق است اين است که نه تنها اوضاع به هم نخورده، بلکه از وقت حرکت من به ايران هم بهتر شده است. موضوع اين است که ترقياتي که به وسيله عباس‌ميرزا شروع شده نسبت به انتظاراتي که داشته‌اند، خيلي سريع و برجسته بوده است».وي اگر روزي به تخت سلطنت جلوس کند، بايد گفت که از هر حيث در رديف بزرگ‌ترين سلاطيني خواهد بود که در اين کشور حکمراني کرده‌اند.
زماني که شاه او را به حکومت ايالتي مهم و فرماندهي قشوني بزرگ منصوب ساخت، او بيشتر از هفده سال نداشت و اگر متواليا در عملياتي که در گرجستان و شهرهاي قفقازيه مي‌کرد در همه آنها قرين پيروزي مي‌گرديد، موقعيت بي‌نظيري در آسيا به دست مي‌آورد. ولي همين‌قدر هم توانست به روس‌ها بفهماند که در عين حال که رقيب جوانمردي است، دشمن ضعيفي هم نيست و با اسرايي که در جنگ‌ها مي‌گرفت، همواره برخلاف ديگران، با کمال رافت و مهرباني رفتار مي‌کرد.هرگز سختي و شدت عمل بي‌موردي از او ديده نشده و البته با خلافکاران و بدان با نهايت خشونت رفتار مي‌کرد».يکي از ماموران سياسي روس، عباس‌ميرزا را «پطر کبير آينده ايران» ‌خوانده و ديگري نوشته است: «شگفت‌آور بود که شاهزاده وليعهد در اين گوشه دنيا ... اين اندازه درباره امور مهم سياسي و نظامي اروپا در ده ساله اخير معرفت درست داشته باشد ... وجود او دوره تازه‌اي را نويد مي‌دهد که تاثير آن در تاريخ ملي ايران قابل انکار نخواهد بود».

منبع: فردا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.fardanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فردا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۵۴۰۳۴۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اقامتگاه ییلاقی پادشاهان قاجار و پهلوی اینجاست

همشهری: مجموعه سعدآباد که در گذشته اقامتگاه ییلاقی شاهان قاجار و پهلوی بوده، با سبک‌های معماری متفاوت از سنتی تا مدرن اروپایی و موزه‌های متنوع، در شمالی‌ترین قسمت شهر و در جوار کوهپایه‌های توچال و طبیعت سرسبز دربند قرار دارد. بجز تماشای موزه‌ها، کاخ ها و کوشک‌های تاریخی که در این مجموعه است، قدم زدن در میان باغی پردار و درخت و طبیعت زیبای سعدآباد هم خالی از لطف نیست.

جذابیت‌ها

- به‌دلیل همجواری با کوه‌های البرز و گلابدره حتی در فصل گرم سال هم هوای خنک و مطبوعی دارد.

- مجموعه سعدآباد شامل ۱۸ کاخ کوچک و بزرگ است که در میان باغی پردرخت و سرسبز قرار دارند.

- کاخ احمدشاهی، کاخ شهوند، کاخ شمس، کاخ اسود، کاخ سفید و...چند تا از کاخ‌های مجموعه هستند.

- چندین موزه تخصصی ازجمله موزه برادران امیدوار (کالسکه خانه سلطنتی سابق)، موزه آب، موزه اتومبیل‌های سلطنتی و موزه آلبوم‌ها و اسناد سلطنتی در این مجموعه دایر هستند.

نشانی: میدان تجریش، خیابان شهید جعفری، ضلع جنوبی میدان دربند

موقعیت: شمال تهران

نزدیک‌ترین ایستگاه مترو: تجریش

نزدیک‌ترین ایستگاه اتوبوس: تجریش

روزها و ساعت فعالیت: هر روز از ساعت ۹ تا ۱۹

ورودی: ۳۰ هزار تومان (بلیت بازدید از کاخ‌های سبز و ملت هر کدام ۳۰ هزار تومان و موزه‌های برادران امیدوار، نظامی، استاد فرشچیان، هنرهای زیبا، سلاح‌های دربار و ... هر کدام ۲۰ هزار تومان)

قدمت: دوره قاجار

مدت بازدید: بازدید از هر موزه مجموعه سعدآباد به طور متوسط بین ۴۵ تا ۶۰ دقیقه زمان نیاز دارد.

کد خبر 843794 منبع: روزنامه همشهری برچسب‌ها پهلوی سفر - گردشگری خبر مهم موزه تهران

دیگر خبرها

  • ببینید | دلم می‌خواست شاه ایران شوم
  • قدیمی ترین بنای کاخ گلستان اینجاست
  • گروه موسیقی آهوی دشت شهربابک در بندر عباس به روی صحنه رفت
  • شاهکار کین؛ شاهزاده هری در آستانه شکستن رکورد بمب‌افکن در بایرن مونیخ
  • پرمخاطب مثل «گیل‌دخت»
  • نمایش و نقد فیلم‌تئاتر «شهر آفتاب مهتاب» در سینماتک خانه هنرمندان
  • چگونه خنجر شمر به قصر محمدیه رسید؟
  • خرافات عجیب ایرانیان دوران قاجار؛ از ناخن هدهد تا آش مخصوص شاه برای جلوگیری از وبا
  • ارسال ۲۴۰ اثر به جشنواره طوفان القوافی
  • اقامتگاه ییلاقی پادشاهان قاجار و پهلوی اینجاست